Actueel

Zeven Friese vaarroutes

Zeven prachtige vaarroutes liggen er in Fryslân voor de watersporter. We zetten ze voor u op een rij!

1. Elfstedenvaarroute
Of de Elfstedentocht ’s winters te schaatsen is, is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat u deze beroemde route elk vaarseizoen kunt varen. Van begin tot eind. Ontdek de Friese steden!

2. Middelseerûte
De historische Middelseerûte was lang geleden al een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek. De route, geschikt voor motorboten en zeilboten met een goed strijkbare mast, biedt een prima alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal.

3. Lits-Lauwersmeerroute
De vernieuwde Lits-Lauwersmeerroute verbindt de Friese meren en het Lauwersmeer met Drachten en Dokkum. Dit verrassende traject is alleen te verkennen met een grotere motorboot.

4. Aquaductenroute
In het zuidwestelijk deel van Fryslân liggen maar liefst vijf aquaducten. Deze bezienswaardige bouwwerken zorgen ervoor dat u ongehinderd door het gebied kunt varen.

5. Staande Mastroute
Via Dokkum, rondom Leeuwarden en vervolgens naar Terherne: voor schepen met een staande mast is dit mogelijk. Als onderdeel van de landelijke Staande Mastroute vindt u hier een mooi vaartraject, centraal in Fryslân.

6. Turfroute
Al in de zestiende eeuw begon de aanleg van een vaarwegennetwerk, waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land brachten. De historische Turfroute loopt door Zuidoost-Fryslân, het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel.

7. Woudaaproute
Wie vanaf Sneek over de Snitser Mar vaart, komt langs Terherne, het dorp van Hielke en Sietse Klinkhamer van ‘De Kameleon’. Hier komt de bekende jeugdboekenserie tot leven.

Kijk hier voor meer informatie over de vaarroutes.