Actueel

Drie electric-only routes voor watersporters in Fryslân

(15/04/2015)

Fryslân zet grote stappen op het gebied van elektrisch varen. Komende zomer kunnen watersporters genieten van de eerste Friese electric-only route tussen Heeg en Oudega. Ook de aanleg van de volgende twee elektrische vaarroutes staat al in de planning.

Elektrisch varen is schoon en fluisterstil. Een optimale vaarbelevenis vinden watersporters op electric-only routes. Aangezien hier alleen elektrisch aangedreven sloepen mogen varen, hoeft niemand zich daar meer te ergeren aan lawaaierige motoren. 

Vaarrondje Heeg
Komend vaarseizoen ligt er een prachtig elektrisch vaarrondje vanaf Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en via het Ringwiel en het Sânmar weer terug naar Heeg. Om de route klaar voor gebruik te maken, verhogen provincie Fryslân en gemeente Súdwest-Fryslân een aantal bruggen en duikers. Zij baggeren de vaarten, zodat het water voldoende diepte en breedte heeft. Verder plaatsen ze enkele nieuwe aanlegsteigers.

Route door Bûtenfjild
Na de zomer start in het natuurgebied Bûtenfjild alweer de aanleg van de volgende elektrische route, genaamd ‘Bûtenfjildroute’. Eind vorig jaar bereikten de provincie en gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel hierover een akkoord. De nieuwe vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden naar de Swemmer bij Zwaagwesteinde. Volgens planning is de Bûtenfjildroute eind 2016 klaar.
Lees de Nieuwsbrief Bûtenfjild van oktober 2015

Reidmarroute
Op korte termijn krijgt Fryslân zelfs een derde electric-only route: de ‘Reidmarroute’. Samen met de provincie heeft gemeente Súdwest-Fryslân daarvoor de financiering rond gekregen. Het nieuwe vaartraject is een voormalige kanoroute vanuit Bolsward over de Blauhûsterpuollen naar Oudega. De Reidmarroute komt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar te liggen.