Johan Frisosluis bijna klaar voor gebruik

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent tweede sluis op 8 mei 2014


De nieuwe Johan Frisosluis is bijna klaar! Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdag 8 mei de tweede sluis van Stavoren. Iedereen kan de opening volgen vanaf de kade aan de Stadsfenne. Lees meer over het programma.

Toegangspoort
De nieuwe sluis is dé toegangspoort tot gastvrij Fryslân. Een belevenis voor de varende én niet varende recreant. Dankzij een ruime knik in de sluiskolk kunnen pleziervaarders gemakkelijk manoeuvreren in de sluis. Wie afmeert of de sluis vanaf de wal bezoekt, is welkom in een ontvangstruimte. De ruimte tussen de twee sluizen is ingericht als aantrekkelijk verblijfgebied.

Groen en energieneutraal
Behalve ruim en gastvrij is de tweede sluis groen, open en energieneutraal. De sluiskom is begroeid met gras en riet, waardoor deze aandoet als een natuurlijke afmeerplaats. Een jachthaven in het klein. Zonnepanelen op het bedienings- gebouw en op een carport leveren de energie voor alle bedieningsinstallaties en andere elektronica.

65 meter lang
De sluiskolk heeft een lengte van 65 meter. De breedte varieert van 7 tot 18 meter en de diepte van 2,60 tot 3 meter. U vindt hier meer feiten en cijfers.

Het Friese Merenproject
De uitbreiding van de Johan Frisosluis is onderdeel van Het Friese Merenproject.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte