Johan Frisosluis Stavoren feestelijk geopend

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende tweede sluis op 8 mei 2014

De nieuwe Johan Frisosluis is klaar! Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft op 8 mei in Stavoren de vernieuwde Johan Frisosluis officieel geopend. Vele belangstellenden zagen de koning een gouden sleutel de mast in hijsen. Na een kanonschot, muziek en gejoel van kinderen voer het schip de nieuwe sluis binnen.


Bekijk hier de foto's van de opening

Persinformatie
Er is een speciale pagina ingericht met informatie voor de pers.

Toegangspoort
De nieuwe sluis is dé toegangspoort tot gastvrij Fryslân. Een belevenis voor de varende én niet varende recreant. Dankzij een ruime knik in de sluiskolk kunnen pleziervaarders gemakkelijk manoeuvreren in de sluis. Wie afmeert of de sluis vanaf de wal bezoekt, is welkom in een ontvangstruimte. De ruimte tussen de twee sluizen is ingericht als aantrekkelijk verblijfgebied.

Groen en energieneutraal
Behalve ruim en gastvrij is de tweede sluis groen, open en energieneutraal. De sluiskom is begroeid met gras en riet, waardoor deze aandoet als een natuurlijke afmeerplaats. Een jachthaven in het klein. Zonnepanelen op het bedienings- gebouw en op een carport leveren de energie voor alle bedieningsinstallaties en andere elektronica.

65 meter lang
De sluiskolk heeft een lengte van 65 meter. De breedte varieert van 7 tot 18 meter en de diepte van 2,60 tot 3 meter. U vindt hier meer feiten en cijfers.

Het Friese Merenproject
De uitbreiding van de Johan Frisosluis is onderdeel van Het Friese Merenproject.